Asset Publisher Asset Publisher

Sposób przesyłania

Należy zwrócić uwagę na właściwy sposób przesłania próbek materiału siewnego i dokumentów do SON.

Nasiona przechowywane luzem w stanie podsuszonym najwygodniej przesłać w hermetycznych plastikowych pudełkach lub zgrzewanych foliowych woreczkach. Nasiona o dużym stopniu wilgotności, jak również stratyfikowane, należy zapakować w woreczki płócienne, papierowe torebki lub opakowania kartonowe. Każde z tych opakowań powinno chronić przed nadmierną utratą wilgotności i jednocześnie przed zapleśnieniem. Zarówno jedno jak i drugie w znacznym stopniu osłabia kondycję przesyłanych nasion i znacząco wpływa na wynik oceny.

Opis nasion przesłanych do oceny, zawierający szczegółowe dane dotyczące próbki, przesyłany jest do SON drogą internetową poprzez aplikację SILP Web_Zasoby dostępną w sieci Lasów Państwowych, znajdującą się pod adresem https://web.silp.lasy.gov.pl/ZASOBY/main.jsf.


Asset Publisher Asset Publisher

Back

Ocena nasion oraz ekspertyzy dla szkółek leśnych

Ocena nasion oraz ekspertyzy dla szkółek leśnych

Zapraszamy do zapoznania z ofertą Stacji Oceny Nasion ORWLP w Bedoniu.

Przypominamy, że SON w Bedoniu dodatkowo wykonuje:

  • ekspertyzy glebowo-nawożeniowe,
  • analizy aparatu asymilacyjnego,
  • analizy chemiczne wody do nawadniania szkółek leśnych,
  • ocenę frekwencji mikoryzowej systemu korzeniowego sadzonek.  

Cennik, zlecenia, instrukcje poboru oraz przesyłania próbek gleby, wody oraz materiału roślinnego dostępne są w zakładce Stacja Oceny Nasion.

Aktualnie wykonujemy:

  • ocenę świeżo zebranych nasion: olszy szarej, olszy czarnej,
  • ocenę przechowywanych nasion: sosny zwyczajnej, świerka pospolitego i serbskiego, modrzewia europejskiego, brzozy brodawkowatej, lipy drobnolistnej i szerokolistnej, grabu pospolitego, buka zwyczajnego, jodły pospolitej,
  • testy wigorowe na obecność grzybów zgorzelowych na nasionach buka zwyczajnego,
  • próbną stratyfikacje nasion buka zwyczajnego oraz jodły,
  • analizy laboratoryjne próbek gleby oraz wody.